Półki uginające się od ilości bochenków i bułeczek? Zapach przypominający wakacje u babci, gdzie chleb piekło się w domowej, węglowej kuchni? Tak zwykle jest gdy wejdziemy do sklepu z pieczywem. Ogromny wybór produktów i apetyt na chrupiące wypieki. Ale co wybrać?
Zasadniczo pieczywo możemy podzielić na dwie kategorie: pieczywo jasne oraz pieczywo ciemne.
Różnica polega na rodzaju mąki, z jakiego pieczywo zostało przygotowane.
Jasne zwykle pieczone jest z mąki pszennej, oczyszczonej. Jest lekkostrawne ale przez zawartość łatwo wchłanialnych węglowodanów, nie syci na długo i robimy się szybciej głodni po jego spożyciu. Pieczywo ciemne natomiast produkowane jest z pełnego ziarna. Węglowodany zawarte w takim pieczywie wchłaniają się dużo wolniej, dzięki czemu dłużej czujemy się nasyceni.
Należy uważać na oszukane, ciemne pieczywo, które swoją barwę zawdzięcza nie pełnoziarnistej mące a melasie pozyskiwanej z przetwarzania buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.
W jedzeniu pieczywa ważne są umiar i równowaga. Należy tak dopasować rodzaj oraz ilość spożywanego pieczywa aby korzystnie wpływało to na naszą dietę.
W kolejnych artykułach postaramy się bardziej przybliżyć wpływ różnych rodzajów pieczywa na nasz organizm.