WYBIERZ
KURS DODATKOWY
SUPLEMENTACJA SPORTOWA W PRAKTYCE
Kurs rozpoczyna sie niedługo po zakończeniu kursu
intruktora i kulturystyki i trwa od 12:00 do 18:00
WIĘCEJ INFORMACJI
NOWA CENA 250 zł 100 zł
NIE, DZIĘKUJĘ
Krótko na temat pieczywa

Półki uginające się od ilości bochenków i bułeczek? Zapach przypominający wakacje u babci, gdzie chleb piekło się w domowej, węglowej kuchni? Tak zwykle jest gdy wejdziemy do sklepu z pieczywem. Ogromny wybór produktów i apetyt na chrupiące wypieki. Ale co wybrać?

Zasadniczo pieczywo możemy podzielić na dwie kategorie: pieczywo jasne oraz pieczywo ciemne.

Różnica polega na rodzaju mąki, z jakiego pieczywo zostało przygotowane.

Jasne zwykle pieczone jest z mąki pszennej, oczyszczonej. Jest lekkostrawne ale przez zawartość łatwo wchłanialnych węglowodanów, nie syci na długo i robimy się szybciej głodni po jego spożyciu. Pieczywo ciemne natomiast produkowane jest z pełnego ziarna. Węglowodany zawarte w takim pieczywie wchłaniają się dużo wolniej, dzięki czemu dłużej czujemy się nasyceni.

Należy uważać na oszukane, ciemne pieczywo, które swoją barwę zawdzięcza nie pełnoziarnistej mące a melasie pozyskiwanej z przetwarzania buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.

W jedzeniu pieczywa ważne są umiar i równowaga. Należy tak dopasować rodzaj oraz ilość spożywanego pieczywa aby korzystnie wpływało to na naszą dietę.

W kolejnych artykułach postaramy się bardziej przybliżyć wpływ różnych rodzajów pieczywa na nasz organizm.

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z kursami i informacjami

NASI PARTNERZY

Projekt i wykonanie Projekt i wykonanie www.netgraf.pl